kalorier

Senaste inläggen

Av Sophie Gustavsson - 12 oktober 2011 23:07



Skulle så gärna vilja baka macarons alltså. Men jag är livrädd för det! Så jävla svårt verkar det. Måste man kunna receptet utantill innan man börjar eller går det att läsa medan man bakar? Blir smeten mer flytande eller fast? Waah. Så många frågor så lite svar. Nej, jag funderar på att prova det på fredag kväll faktiskt. Imorgon är jag ensam med barnen, med andra ord är det inte läge för att baka komplicerade saker. Så fredag it is! Berätta gärna, ni som kan, vilka som är de största stressmomenten när man bakar macarons!

Och så undrar jag, hur smakar macarons? jag har ärligt talat bara sett dem på bild.


Av Sophie Gustavsson - 10 oktober 2011 23:04

Idag har det blivit en del pysslande med två skrikande ungar omkring mig. Men det gick, slutresultatet har ni här. Vad tycks? Det är nog första gången jag ens bakar en kaka i hela mitt liv. Förutom pepparkakor då.


Spindel. Passande till halloween kanske?

   

Kakorna är apelsinkakor som är otroligt lätta att göra men galet kladdiga att kavla och hålla på. Använd mycket mjöl till kavling men ha inte i mer mjöl i degen än vad som står, då blir de väldigt torra. Härda ut med kladdigheten! 


Apelsin och kanelkakor


200g mjöl

125g smör

100g strösocker

1 tsk kanel

skal från 1 apelsin (man använder en zester, dvs ett "skalrivjärn")

1 ägg

2 msk sirap



Blanda ihop allt till en deg och rulla in i plastfolie.

Låt ligga i kylskåp i minst 30 minuter.

Sen är det bara att kavla ut och trycka ut kakor, men arbeta

ganska snabbt för degen mjuknar och blir kladdig fort märkte jag.

Om du vill tillsättanågon färg bör du göra det innan du lägger in den

i kylskåpet, annars blir det fruktansvärt kladdigt.

Grädda i ugn på 180 grader i 10-12 minuter. Man ser när kakorna är klara.









Av Sophie Gustavsson - 8 oktober 2011 18:17

Idag tittade jag in lite på Panduro eftersom jag hörde talas om att det skulle finnas bakgrejer där. Och det fanns det ju. Sugarpaste i olikafärger och även marsipan. Själv köpte jag två pastafärger - gul och svart. Så nu har jag gul, svart, rosa, grön och babyblå hemma. Det som fattas mest nu är röd. Sen köpte jag också sex stycken silikonformar till muffins. Så nu är jag väldigt sugen på att baka något som ni kanske förstår! Det blir kanske lite pyssel ikväll med sugarpaste, vi får väl se.. 


 

Av Sophie Gustavsson - 7 oktober 2011 18:01

Jag ska snart baka en tårta var det tänkt. Eller snart och snart. Om ett par veckor blir det. Men vad tycker ni om smakerna vanilj/mandel-botten, chokladbotten, lemoncurd med lite grädde samt hallonmousse. Jag tänker inte täcka tårtan med sugarpaste eller marsipan då personen ifråga inte gillar det. Därför hade jag tänkt täcka den med vit chokladkräm. Vad tror ni om det? Jag har gjort en tårta i mitt liv men det ser mer ut som en cheesecake. Alltså inte täckt med något alls.

Det jag är mest rädd för är att det blir torrt. Vad tror ni?


 

Av Sophie Gustavsson - 6 oktober 2011 22:17

 

För ett par månader sen bakade jag de här cupcakesen. Jag vet inte riktigt vad man ska kalla dem. Men hur som helst så består de av en muffins som tyvärr blev väldigt torr, jag glömde att jag skulle ha i skal av två apelsiner och det var väl ganska så avgörande. Men hur som helst, jag minns itne riktigt vad det var för speciellt med själva kakan. Kaffe har jag haft i, men bara väldigt lite. Frostingen är en vanlig creme cheese frosting som är underbar att spritsa! Jag har färgat den babyblå med pastafärg och dekorationerna är såklart av sugarpaste. Jag är mycket nöjd med utseendet på dem då det var första gången som jag provade mina hembeställda bakgrejer från strössel & annat


 

 

Creme cheese frosting


200 gram creme cheese (t.ex philadelphia)

50 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

valfri smak och färg

vaniljfrön om man vill


Vispa ihop allt och tillsätt färgen och smaken sist. Bara att spritsa!

Om frostingen blir lite för lös kan man, istället för att tillsätta mer florsocker, prova att kyla ner den i kylskåpet. Då brukar den bli lite fastare. Låt den helst stå framme lite innan du spritsar om du har haft den i kylskåp, det är lättast att spritsa om den är rumsvarm. Den brukar inte bli lösare av att stå i rumstemperatur, däremot kan den som sagt bli fastare om man har den en stund i kylskåpet.

Av Sophie Gustavsson - 5 oktober 2011 23:40

Så enkelt och så gott. Maränger är så lätta att göra och man kan variera dem så mycket också. Man kan ha i choklad, man kan göra polkamaränger genom att smaksätta med mint och färga den randig. Man kan ha i hackade nötter. Att doppa bottnen i choklad är också väldigt gott. Det är dessutom roligt att göra sina egna och sen ge bort dem lite extra fina och pastelliga i någon fin påse som en present. 


 

enkla maränger smaksatta med lite äkta vaniljpulver


 

 

Chokladmaränger



Maränger recept


5-6 äggvitor

ca 3 dl strösocker

1 krm ättika eller nypressad citronsaft


Sätt ugnen på 100 grader.

Vispa äggvitorna med ättikan eller citronen så att det börjar tjockna och bli lite fluffigt, häll då i sockret lite åt gången och vispa hela tiden. Gör så tills att socker är slut och om det behövs, fortsätt att vispa tills smeten är så tjock och fast att den stannar kvar i bunken om du vänder den upp och ned. Droppa i färg och essens om du vill.

Spritsa eller klicka ut smeten på bakplåtspapper i valfri storlek. Sätt in i ugnen och låt stå minst 40 min om de är små och kanske två timmar om de är stora. Knacka lätt på marängen för att se om den är klar. För att se om den är seg inuti är det lättast att prova en. Jag brukar tyvärr alltid chansa.

Av Sophie Gustavsson - 5 oktober 2011 21:33

Jag gjorde egna marshmallows till mina S'mores cupcakes. Mycket enkelt recept med eftersom jag tog lite för lite olja på den ena plåten blev det även mycket kladdigt. Det tar ganska lång tid att göra marshmallows, men det är väldigt roligt och väldigt lätt. Dessutom är det roligt att bjuda på sen!


 

Marshmallows


1,5 msk gelatinpulver
1 ¾  dl strösocker
1,25 dl ljus sirap
liten nypa salt
vanilj efter smak

florsocker

Gör såhär


Börja med att klä in en valfri form med aluminiumfolie. pensla den sedan med matolja.


Blanda gelatinet med 3/4 dl kallt vatten. Ställ åt sidan och låt gelatinet svälla.


Ta fram en kastrull och häll i sockret, sirapen, saltet och ¾  dl vatten. Låt koka tills temperaturen är på 126 grader. 


Häll sockerlagen i bunken med det svällda gelatinet. Jag tyckte inte att det svällde märkbart, men jag körde på ändå och allt blev bra.

Rör om ordentligt och vispa sedan på högsta hastigheten med elvisp. Vispa tills smeten har svalnat, ungefär tio till femton minuter. Häll i vaniljen på slutet. Jag använde mig av ekologiskt vaniljpulver, men frön urgröpta ur en vaniljstång går lika bra och om man inte har det så kan man använda vaniljsocker.

Om du vill kan du även tillsätta lite färg innan du avslutar vispandet.


Häll smeten i den inoljade formen. Om det är svårt att breda ut smeten i formen kan du olja in slickepotten så fastnar inte smeten så lätt.

Låt stå, gärna över natten.


 


Vänd ner den stelnade degen på ett bakplåtspapper (olja in pappret först, annars blir det inte roligt) och skär så stora bitar som du vill ha. Rulla dem sen i maizenamjöl eller florsocker. Klart!

Av Sophie Gustavsson - 5 oktober 2011 21:28

Jag tänkte börja med att berätta lite om vad jag har bakat, det gör jag i ett inlägg i taget. Alltså jag skriver ett inlägg för varje bakverk, annars blir det så långt.

Jag börjar med S'mores cupcakes.

Dessa är gjorda utav digestivekex i bottnen, samt i smeten. Det är en "vanlig" muffinssmet men den innehåller även lite kaffe och lite amaretto samt digenstivekex då. Den blev väldigt god! Ovanpå har jag lagt en egengjord marshmallow samt smält chokladganache. Mycket gott och mycket uppskattad av de ätande!


 

Presentation


För att se en lista på mina bakverk, klicka på rosen.

 

 

 

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011
>>>

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards